Szocialis kozpont borito v1

Sok évig állt elhagyatottan Beregszász város végén az egykori tüdőgondozó épülete, amely már úgy tűnt, hamarosan az enyészetté válik.

Ám az isteni gondviselésnek köszönhetően a Hungary Helps Program támogatásával a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal és a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet megvásárolta az épületet és a hozzá tartozó földterületet, ahol szociális központot terveznek létrehozni.

Szervezésükben került sor a Szociális Központ ünnepélyes projektbemutatójára, valamint annak szerződés-aláírására. Az épület felújítása a japán Terra Rennaisance Jótékonysági Szervezet közreműködésével, a Japán Külügyminisztérium támogatásával valósul meg. A bemutatónak az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium konferenciaterme adott otthont. Az egybegyűlteket, Marosi István atya, az Ortutay Elemér Magyar Görögkatolikus Szakkollégium vezetője, Yoshida Mai, a Terra Renaissance kurátora, Jusztin Miklós, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, Fülöp János, a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet igazgatója köszöntötte.

Demkó Ferenc, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Kerület esperese, püspöki helynök köszöntőjében kifejtette, egy háborúnak kellett elindulnia ahhoz, hogy a haldokló épület újra élni akarjon.

–Hálát kell adnunk az Úristennek azért, hogy a Hungary Helps Program keretében, Azbej Tristan államtitkár úr közbenjárásával az épületet sikerült megvásárolnunk és azért dolgozunk majd, hogy az újra az életet szolgálja. Japán barátaink sok-sok ezer kilométert megtéve azért jöttek, hogy ők is segítsenek ügyünk végrehajtásában – jegyezte meg a püspöki helynök, majd mindenkinek köszönetet mondott, aki már eddig is sokat tett azért, hogy az épület egyszer rendeltetésének megfelelően időseket és fiatalokat egyaránt szolgáljon.

–„A megnyesett fa kizöldül”. Ez a latin eredetű közmondás jutott eszembe, mert úgy tűnik, hogy Isten segedelmével ez a projekt realizálódni látszik. A megnyesett fa, esetünkben a romos épület, új életet nyerhet, és ez bizonyosan a gondviselés műve, ha a Terra Rennaisance Jótékonysági Szervezet képviselőivel való találkozásunkra gondolok, és arra, hogy a messzi Japánból eljöttek ide, Kárpátaljára.

Megismerkedtek a Szent Panteleimon Karitász tevékenységével, mindez oda vezetett, hogy az ötletekből, a tervezésből elindult a felújítási munkafolyamat – magyarázta Szkoropádszky Péter, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyei Karitász igazgatója.

– Sokat gondolkodtunk azon is, hogy kiket szolgáljon az épület, hogy az ne csak a görögkatolikus egyház „hasznára” váljon, hanem azoknak a rászorulóknak is, akik nagy számban vannak, különösen most, a háború kitörését követően. Japán partnereink elmondták, véleményük szerint az épületet úgy tudjuk majd a legjobban hasznosítani, ha a gyermekek és az idősek ellátását összehangoljuk. Ez vidékünkön még újszerű projektnek számít, ugyanis az épület egyik szárnyában egy idős gondozót szeretnénk létrehozni, ahol elsősorban azoknak az időseknek szeretnénk ideiglenes ellátást biztosítani, akiknek a családtagjai a háború következtében távol tartózkodnak. Ugyanakkor a gyerekekre is szeretnénk odafigyelni, ezért az épület másik részében gyermekfoglalkoztatót akarunk kialakítani, ugyanis

a japán elgondolás szerint a gyermekek fejlődésére az idősek közelsége, az idősek mentális és fizikai állapotára pedig a gyerekek közelsége van nagyon jó hatással.

Abban bízunk, hogy terveink sikerülnek, amihez a Terra Rennaisance Jótékonysági Szervezet mellett a Japán Külügyminisztérium is támogatást nyújt, ezáltal ez a vidék egy szép és hasznos szociális projekttel lesz gazdagabb – tette hozzá a Szkoropádszky Péter.

Makkai László atya, a Hungary Helps önkéntes program lelki vezetője elmondta, legelőször, a háború kitörésekor Azbej Tristan államtitkár úrral, Nílus atyával, és Demkó Ferenccel ültek le megbeszélni, hogyan tudna segíteni a Hungary Helps a kritikus időszakban.

– Államtitkár úr a kezdetektől fogva azon fáradozott, hogy a legtöbb segítséget kapja Kárpátalja. Ebből kifolyólag mertek az itteni görögkatolikusok egy nagyot álmodni, és megvásárolták az említett épületet, amely olyan hely lesz, ahol az emberek mind testileg, mind pedig lelkileg egyaránt gyógyulhatnak. A Terra Rennaisance és a Munkácsi Egyházmegye jó szándékú emberekkel van tele, és ez a jó szándék közös akarattá vált. Azt kívánom, hogy ez a beruházás ne egy végpont legyen, ha elkészül, hanem mindennek a kezdete, kezdete a reményteli jövőnek – fogalmazott Makkai László.

Shingo Ogawa, a Terra Renaissance kuratóriumának elnöke köszöntőjében elárulta, nemzetközi viszonylatban kis segélyszervezet az övék, de mindig ott igyekeznek segíteni, ahol arra a legnagyobb szükség van, jelen esetben itt.

– Közel húsz éve Afrikában szolgálok, az ottani menekülteket, károsultakat segítjük, tehát szervezetünk eddig nagyobbrészt azon a kontinensen tevékenykedett. Azonban amikor Ukrajnában kirobbant a háború, azonnal arra gondoltam, hogy valahogy segítenem kell az itt élőknek. Korábban másfél évig Magyarországon éltem, akkoriban találkoztam Kósa Bálinttal, aki később a Terra Renaissance Hungary vezetője lett, általa kerültem kapcsolatba Szkoropádszky Péterrel, az itteni görögkatolikusokkal. Velük beszéltük meg a projektet a legapróbb részeltekig, ugyanis az együtt gondolkodás és az együtt építkezés, az összefogás számunkra nagyon fontos – hangsúlyozta Shingo Ogawa. Hozzátette, egy japán közmondás szerint minden egyes találkozás eredményeképp születik valami pozitív dolog, és ő is úgy gondolja, az, hogy kárpátaljaiak és japánok egymásra találtak, abból még nagyon sok jó dolog születhet a jövőben.

Jurij Jurcsenko, a Jurcsenko Building Group vezetője bemutatta a projekt tervezetét, majd a felek kézjegyükkel látták el a közös projektszerződést.

Hegedűs Csilla

Forrás: KISZO.NET