Zarandok 7999 v1Idén 19. alkalommal indultak zarándokolni a Beregszászi Esperesi Kerület hívei és elöljárói. 

A Beregsuránytól Pusztadoboson át Máriapócsra tartó gyalogláson idén és részt vett az egyházmegye segédpüspöke Luscsák Nílus püspök atya, akit gyaloglás közben meg is lehetett szólítani egy-egy lelki beszélgetés erejéig.  

Zarandok 7398 v1
Az idei év érdekessége, hogy a napi imádságok között felhangzó görögkatolikus szertartások mindegyikét egy-egy célra ajánlották fel. Azok, akik valamilyen módon érintettnek érezték magukat a felajánlással kapcsolatban, mint az édesanyák, akikért az pl. utrenye szólt, közelebb mehettek az énekesekhez, hogy ezáltal is egységesebb legyen az imádság, közösebb a felajánlás.
Akik nem a szertartást végezték vagy menet közben túl messzire kerültek a szertartás hangjától, pócsi énekekkel köszöntötték az Istenszülőt.

Zarandok 7625 v1
Az éneklést idén két darab háromkerekű kerékpár is segítette, amelyekre a szervezők mobil hangszórókat erősítettek, így mindenki hallhatta az éppen felhangzó dallamokat. Ez a megoldás nemcsak kíméletesebb a hangtechnikával, de a pedálozásra jelentkező önkénteseknek is új élményeket szerzett.
Ebben az évben sem maradt el a rendőri felvezetés. A vigyázó tekinteteknek hála, mindenki biztonságban érte el az úti célját. Köszönet érte a rendőrség tisztjeinek és elöljáróinak.
Ugyanígy köszönet illeti a szervezés többi résztvevőjét, hiszen Vásárosnaményban a Vízművek jóvoltából pihenőhelyet, Demkó István atya és a helyi görögkatolikus egyházközség jóvoltából pedig frissítőket kaptak az elfáradt zarándokok.

Zarandok 7655 v1
Pusztadoboson Halinda Gyula görögkatolikus áldozópap köszöntötte az érkezőket, majd a szállások elfoglalása után Szent Liturgián vehettek részt a zarándokok. A szertartáson Ábrány Krisztián csepei görögkatolikus atya mondott prédikációt Szent Illésről és az ember különböző életszakaszainak más és más megéléséről.

Zarandok 7693 v1
Másnap kora reggel a Pusztadobosi Általános Iskola előtt gyülekeztek a hívek, indulásra készen. Tóth Jenő atya mondott köszönetet a vendéglátóiknak. A tanintézmény mellett ebben az évben is voltak olyan görög- és római katolikus családok, akik egy vacsora és éjszakai szállás erejéig befogadták a zarándokok egy részét. Őket külön köszöntötték, és emlékként zarándok pólót vihettek haza.

Zarandok 7783 v1
Ezek után folytatták gyaloglásukat a zarándokok a 41-es főúton Ófehértó felé, ahová kora délután meg is érkeztek. Ezen a helyen adatott egy hosszabb pihenő, amit mindenki ki is használt.

Zarandok 7816 v1
Máriapócs határában Atanáz püspök fogadta a zarándokokat, majd együtt mentek tovább a pócsi kegytemplom felé. Fáradtan ugyan, de nagy hálaadással érkeztek meg az emberek, fiatalok és öregek a templomhoz, köszöntést mondva az Istenszülőnek az oltalomért és kérve az ő további közbenjárását.

Zarandok 7834 v1

Orosz Atanáz püspök köszöntője után Szent Liturgia következett, Nílus püspök atya vezetésével. Ennek a hálaadó liturgiának a végeztével foglalhatták el szállásaikat, pihenhették ki a testi fáradalmakat, hogy az esti programokon részt vehessenek, és lelki felüdülést is nyerjenek.

 

A zarándoklat fotói ITT érhetők el.