Szeminarium245 n v1

Idén van 245. éve az első kárpátaljai felsőoktatási intézmény - az Ungvári Szeminárium - megalapításának.

Ebből az alkalomból tartottak konferenciát a Boldog Roomzsa Tódor Teológiai Akadémián. A nap programjában elhangoztak előadások az intézmény, valamint a benne szervzett oktatás történetéről. Ezek között hangzott el a Bendász-hagyaték 4. kötetének bemutatása is, amely szintén kapcsolódik a szeminárium történetéhez az ott végzett áldozópapok élettörténete által.

Bendászkönyv v1

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye központjának Munkácsról Ungvárra történő áthelyezésével először az ungvári vár került a számításba mint köztponti épület. Az 1770-es években Grener építész nagyszabású tervet dolgozott ki a kastély püspöki rezidenciává és katedrálissá történő átépítésére. A projekt megvalósításához szükséges összeget azonban nem sikerült előteremtni. ezért úgy döntöttek, hogy a kastélyban teológiai szemináriumnak adnak helyet. 1776. május 2-án Mária Terézia (1717 – 1780) az Osztrák Monarchia császárnője az ungvári várat az újonnan létrehozott Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye birtokába adta.
Az oktatás négyéves volt, és törvény szabályozta. Különböző időpontokban a tantárgyakat latin, magyar, ukrán, sőt román nyelven is oktatták.
A szeminárium alapító okirata szerint krónikát ("Historia domus") vezettek, amelyben minden fontos eseményt, adatot a szeminaristák és a tanárok számáról a különböző években rögzítettek.
Az ungvári vár újjáépítése a 19. században és a 20. század első felében folytatódott. A kastély utolsó jelentős rekonstrukciója a szeminárium működése alatt 1911-ben történt a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke, Fircák Gyula vezetése alatt.

Názők245

A görögkatolikus egyház szabaddá válása után a szeminárium új épületben kapott helyet, mely ma Romzsa Tódor püspök vértanú nevét viseli.

A konferencia videóanyaga a szeminárium jóvoltából:

 





Összefoglaló a Tv21 Ungvár részéről ukrán nyelven:

 

Nílus püspök interjúja a Tv21 Ungvár részéről ukrán nyelven: