katedrális

Ukrajna Kijevi Nunciatúrája 2021. január 8-án nyilvánosságra hozta, hogy Őboldogsága, Mauro Piacenza bíboros, az Apostoli Szék főpenitenciáriusa, eleget tett a Munkácsi Egyházmegye apostoli kormányzója kérésének,

amellyel 2021. január 1. és 2021. december 31. között teljes búcsút kért a Munkácsi Egyházmegye jeles évfordulóinak - elsősorban a katolikus egyházzal való egység megújításának 375. évfordulója(amely Ungváron 1646. április 24-én történt) és a Munkácsi Egyházmegye kánoni megalapításának 250. évfodulója (amelyet XIV. Kelemen pápa 1771. szeptember 19-én állított fel "Eximia Regalium Principium" bullával) - évében.

A teljes búcsú elnyerésének lehetőségére a következő templomok lettek kijelölve:

1. A tisztes és életadó Kereszt felmagasztalásának szentelt székesegyház Ungváron

2. A Legszentebb Istenszülő elszenderedése tiszteletére szentelt társszékesegyház Munkácson

3. Urunk mennybemenetele templom Huszton

4. Péter és Pál főapostolok tiszteletére szentelt templom Felsőapsán a román nyelvű hívek részére

5. Urunk színeváltozása és szent István magyar király tiszteletére szentelt templom Csomán a magyar nyelvű hívek részére

6. A Legszentebb Istenszülő elszenderedése tiszteletére szentelt templom Bilkén

7. A Legszentebb Istenszülő elszenderedése tiszteletére szentelt templom Nagybocskón

8. A Legszentebb Istenszülő elszenderedése tiszteletére szentelt templom Nagyszőlősön

9. A Szent Mihály tiszteletére szentelt templom Ökörmezőn

10. Urunk mennybemenetele templom Nagybereznán

 

A teljes búcsú minden nap elnyerhető 2021. január 1. és december 31. között, meglátogatva a fent említett templomokat, a szokásos feltételekkel:

1. A bűnbánat szentségéhez kell járulni (gyónás)

2. Szent áldozáshoz kell járulni

3. A Szentatya szándékára elimádkozni egy Miatyánkot, egy Üdvözlégyet és egy Dicsőség, Most és-t.

A katolikus tanításnak megfelelően a búcsú az eltörölt bűnökért járó büntetések Isten általi elengedése. Önmagában az istentiszteleteken való részvétel (ahol teljes búcsút lehet nyerni) nem bocsátja meg a bűnöket.A bűnök megbocsátását csak a bűnbánat szentségében lehet elnyerni.A teljes búcsú elnyerésével megtörténik a gyónás során megbocsátott bűnökért járó büntetés elengedése.

Hogy megértsük az egyháznak ezt a tanítását és gyakorlatát, figyelembe kell venni, hogy a bűnnek kettős következménye van:

- A súlyos bűn megfoszt az Istennel való közösségtől, és ezáltal alkalmatlanná tesz bennünket az örök életre. Ezt nevezzük a bűnökért való örök büntetésnek.

- Másik oldalról, bármilyen bűnnek (még a bocsánatosnak is) mely már korábban meg volt bocsátva, szüksége van a megtisztulásra, akár itt, a földön, akár halálunk után abban az állapotban, amelyet tisztítótűznek nevezünk.

Ez a megtisztulás menti fel az embert az ideigtartó büntetéstől.

A bűn megbocsátása és az Istennel való közösség helyreállítása vezet el a bűnért járó örök büntetés elengedéséhez. De a bűnért való ideigtartó büntetés megmarad.

A kereszténynek igyekeznie kell türelemmel elviselni a szenvedéseket, megpróbáltatásokat, végül megnyugodva fogadni a halált, elfogadva a bűnökért járó ideigvaló büntetéseket, mint kegyelmet. Igyekeznie kell az irgalmasság és szeretet cselekedetei és az imádság által megszabadulni a "régi embertől" és felöltözni az újba.

Búcsút az egyház által lehet nyerni, amelynek Jézus Krisztus az oldás és kötés hatalmát adta, és amely a keresztény ember javát szolgálja. Megnyitja számára Krisztus és a szentek érdemeinek kincstárát, hogy az irgalmasság atyjától a bűnökért való ideigtartó büntetést elengedje. Ezért az egyház amellett, hogy segítséget nyújt a keresztény embernek, buzdítja az irgalmasság és szeretet tetteire.

A tisztítótűzben szenvedő keresztények is a szentek közösségének tagjai. Értük felajánlva a búcsút, segítünk nekik az bűnért való ideigtartó büntetésből való szabadulásban.

Tehát a teljes búcsú az, amely által, Isten segítségével, a gyónás szentségében már megbocsátott bűnért való ideigtartó büntetések teljes eltörlése történik.

A Katolikus Egyház katekizmusának1472-1473, 1478-1479. pontja alapján.