Csomaifelujitas2023

A csomai görögkatolikus templomnak 1993-ban rakták le az alapkövét, 2009-ben készült el, ünnepélyes keretek közt ekkor került sor a felszentelésére,

Szent István magyar király és Urunk színeváltozása tiszteletére. Templomunk különleges értékkel is bír: Ukrajna egyetlen Szent István ereklyéje itt található.

Az elmúlt években újabb előrelépés templomunk szempontjából, hogy Kárpátalja magyarságszervezetinek augusztus 20-i központi ünnepsége Csomán került megrendezésre, amely minden alkalommal templomunkban, Szent Liturgiával kezdődött, majd a szintén községünkben található honfoglalási emlékparkban folytatódott.

Így, mivel a templomot egész éve folyamán sokan látogatják, augusztus 20-án viszont gyakorlatilag a kárpátaljai magyarok zarándokhelye, nagyon fontosnak tartjuk, hogy az épület liturgikus szempontból is „mintája” legyen egyházunk csodálatos örökségének és gazdagságának, ami az ikonokkal történő belső festés által valósulhat meg.

A Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásának köszönhetően ez a folyamat elkezdődött, s jelenleg is folynak a munkálatok templomunkban.

Görögkatolikus egyházunkban a liturgikus térnek hatalmas szerepe van, meghatározó része szertartásainknak, imádságunknak. Ideális esetben a templombelső teljes egészében ki van festve ikonokkal, díszítőelemekkel. Az eredetileg bitumenes zsindellyel fedett tető, sajnos néhány év után, sok helyen sérült, a szabad területen álló, magas tető és torony nem tudott a szélnek ellenállni, így a templom falai beáztak. Ezenkívül, ahogy az épület megsüllyedt, repedések is keletkeztek a falakon. Emiatt vált szükségessé a templomunk külső felújítása és átfedése után a belső falfelületnek a javítása, illetve elkezdődhettek a munkálatok az ikonfestés előkészítéséhez. A templom új, egyedi mintázattal díszített padjai is elkészültek már, amelyek majd a munkálatok befejezése után kerülnek a templomba.

Köszönet a BGA-nak a támogatásért, amellyel az eddigi felújítási munkálatok megvalósulhattak!