Dimitrios Salachas v1

Dimitrios Salachas 1939. június 7-én született Athénban, és 1964. február 9-én szentelték pappá.

Salachas a kánonjog ismert görög tudósa volt. Doktori kutatásait a bizánci egyházjog és polgári jog témakörében végezte. Tanított kánonjogot (latin és keleti egyaránt) a Pápai Urbaniana Egyetemen, a Pápai Gergely Egyetemen, az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen, az Angelicumban és a római Pápai Keleti Intézetben.

Salachas tanácsadója volt a Keleti Egyházak Kongregációjának és a Törvényszövegeket Értelmező és a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanácsoknak. Az összehasonlító egyházjogok szakértőjeként Salachas püspök a görög püspöki konferencia tagja volt. Tagja volt a Katolikus Egyház és az Ortodox Egyház Teológiai Párbeszéd Nemzetközi Bizottságának. Tagja volt a Keleti Kánonjogi Nemzetközi Társaságnak.

2008. április 23-án kinevezték a Görögországi Görög Katolikus Apostoli Exarchátus apostoli exarchájává és címzetes püspökké. 2008. május 24-én szentelték püspökké. 2008-ban Carcabia címzetes püspökévé nevezték ki, 2012. május 14-én pedig Gratianopolis címzetes székévé léptették elő. Ferenc pápa 2016. február 2-án elfogadta lemondását.

Salachas 2023. október 16-án, 84 évesen halt meg.