IV kereszthodolo kormenet

Idén, nagyböjt harmadik vasárnapján immár negyedik alkalmommal került megrendezésre a kereszthódoló körmenet Beregszász városában. A jó idő és a vágy a lelki feltöltődésre újra sokakat mozgatott meg a Kárpátalja-szerte,

hiszen újra megtelt a vasútállomás melletti parkoló, és az utolsó buszok már csak nehezen jutottak be, hogy letegyék utasaikat.
Végül a körmenet 14 óra után indult el, hogy végigjárja az a közel két kilométeres utat, amelyen Krisztus kínszenvedésének stációi voltak elhelyezve. Minden egyes stáció tartalmazta Jézus kínszenvedésének egy mozzanatát és a hozzá kapcsolódó evangéliumi szakaszt. Ezekhez a szakaszokhoz kapcsolódtak a rövid elmélkedések is.
A körmenet mottója Szent Máté evangéliumából származott, és kihatott minden  stáció minden egyes elmélkedésére. Az idézet-mottó így hangzik: "Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám." (Mt 10,38). A megszólaló atyák közül szinte mindegyik arra helyezte a hangsúlyt, hogy rámotasson: életünk sok-sok eseménye páruzamban van Jézus szenvedéseivel. Jézus Krisztus mindent elszenvedet, ami csak minket embereket érhet, így aztán részvéttel tud lenni azok iránt, akik kereszthordozásuk közepette elcsüggednek, terhük alatt összerogynak. Jézus képes erőt adni, hogy minden nehézségünk ellenére folytassuk megkezdett utunkat, és kitartsunk, amíg szükséges.
   Ebben az évben a keresztutat a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke Luscsák Nílus püpsök is végigkövette, majd az utolsó állomáson ő maga mondott beszédet. Az esemény a templombúcúskhoz hasonlóan himnuszokkal és éltetésekkel ért véget.

Ami ebből a cikkből kimaradt: ITT található

Az esperesi kerület fotói ITT

A püspökség fotói ITT

A mátyfalvai egyházközség fotói ITT