Szeminariumkonyha

Az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia gondoskodik a Munkácsi Egyházmegye papképzéséről.


A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye az elmúlt két év során rendkívül nehéz időszakot élt meg, részben a világjárvány, részben pedig az orosz-ukrán háború következtében. Azonban az egyház annál inkább feladatának éli meg, hogy az itt maradt, a nehézségek ellenére a kitartást vállaló híveit lehetőség szerint mindenben támogassa, megerősítse.
Az ungvári szemináriumunk működése elengedhetetlen ahhoz, hogy egyházmegye papképzése folytatódjon, hogy ebben a nehéz helyzetben is tudják végezni a hagyományos egyházi feladatainkon (szertartások, hitoktatás, közösségi programok, kulturális rendezvények) túl a karitatív és szociális munkákat.
A háromszintes szeminárium épülete Ungvári – Minajban található, és a rendszerváltás után a '90-es évek elején épült, 1993-ban lett átadva. Az intézményben jelenleg 58 papnövendék tanul, illetve 17 oktató és elöljáró dolgozik.
Hála a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásának, szemináriumunk nagy részének felújítása már befejeződött, amely a XXI. század követelményeinek mindenben megfelelő, kényelmes lakhatást biztosít az ott tanuló növendékeknek. Következő lépésként a konyha teljes körű felújítása volt szükséges. A rossz állapotban lévő csempéket le kellett bontani a falakról és a padlóról, illetve ugyanezen területeket ki kellett javítani és vakolni, hogy a felújított, előkészített falakra kerüljenek fel a csempék, kerüljön lerakásra a járólap. A belső felújítási munkálatokat terveinknek megfelelően megvalósítottuk.
Köszönet a Bethlen Gábor Alapnak a támogatásáért!