25eve szabad nyiregy v1

Beregszász, Budapest és Kisvárda után február 15-én Nyíregyházán is megnyílt a „25 éve szabadon – a Kárpátaljai Görögkatolikus Egyház helytállása és tanúságtétele” című kiállítás.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán megrendezett tárlat a kárpátaljai görögkatolikus egyház történetét mutatja be a második világháború utáni betiltástól kezdve az 1949−1989 közötti illegalitás évein át a rendszerváltást követő legalizációig, valamint napjainkig.

A kiállítás anyagát a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán működő főiskolai lelkészség, a GörögKör állította össze.

A nyíregyházi tárlatot Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a kárpátaljai görögkatolikusok hite megtartó erővel bír a magyarországi hittársak számára is, az anyaországiak pedig igyekeznek támogatni a határon túli testvéreiket.

A továbbiakban Janka György egyháztörténész, főiskolai tanár köszöntötte az egybegyűlteket, aki a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye történetének rövid ismertetése mellett a rendszerváltás éveiben Kárpátalján átélt személyes élményeiről is beszámolt a jelenlévőknek.

Ezt követően Véghseő Tamás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora és Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnök asszonya szólt az egybegyűltekhez. Mindketten a kárpátaljai illegalitáshoz kapcsolódó gyermekkori emlékeiket idézték fel.

A tárlatot annak rendezője, Marosi István görögkatolikus áldozópap, a GörögKör vezetője ismertette az egybegyűltekkel.

A rendezvényt a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola énekkarának fellépése tette ünnepivé.

A GörögKör kiállítása február 29-ig tekinthető meg Nyíregyházán, majd Máriapócson lesz látható a kárpátaljai görögkatolikus egyházat bemutató tárlat.

Írta:

Marosi Anita

A Hittudományi Főiskola felvételei ITT

Partnereink és támogatóink

bga alap logo2023megvalosult2023kulugyministeriumemet logo

21 UngvárSztojkaliceummunkacs eparchgorogkor giszPulzus FM 92.1