Szakmai_nap_4_helyszinen

Kétnapos program keretein belül folytatódott Kárpátalján a Beregszászi Esperesi Kerület óvodaprogramja.

Az esperesi hivatal szervezésében tartott és a Bethlen Gábor alap támogatásával megvalósult továbbképzés négy görögkatolikus óvodát érintett, de az egyes alkalmakon részt vehettek olyan személyek is, akik állami intézményekben tanítanak hittant az óvodáskorú gyermekeknek. Összesen 60 óvodai dolgozó és hitoktató vett részt az előadásokon.
A képzés első állomásaként Karácsfalva görögkatolikus óvodája fogadta az előadókat. Rövid előkészület után Barta Józsefné a Sajószentpéteri Szent Péter óvoda igazgatónője és óvodapedagógusa avatta be a jelenlévőket a KETT-módszerbe.


A módszer lényege, hogy a tananyag átadásához padlóképeket készítenek az oktatók, majd ezeknek segítségével vonják aktív módon vonják be a gyermekeket a tanulásba. A gyermekek gyorsan alkalmazkodtak a tanítási rendszerhez, és örömmel fejezték ki gondolataikat a megadott téma kapcsán. Ezután LEGO téglajáték segítségével tanulták a színeket, a formákat és a számokat. A hat elemből álló készlet segítségével szisztematikusan sajátítják el a különböző tananyagokat, és közben a foglalkozás mégis játéknak tűnik.

Karácsfalváról a batári görögkatolikus óvodába indultak az előadók, ahol már várták őket mind az óvodások, mind nevelőik. Kezdésképpen ők is a padlókép megépítésével indították a foglalkozást, majd hasonlóan az előző intézményhez, a Lego darabok egymáshoz illesztésének variációt ismerhették meg, miközben sok egyéb tapasztalattal is gazdagodtak. Az itteni állomást új elem is kiegészítette egy különleges játékvonat formájában, aminek segítségével a tervezési folyamatok , illetve a számítógépes kódolás alapjait oktatták a kicsiknek. Az oktatást rövid műsorral köszönték meg az intézmény dolgozói és a gyermekek, melyben szerepet kapott az ének és a tánc is.
A nap végén Makkai László atya tartott előadást mind a két óvoda dolgozóinak, valamint Barta Józsefné részére tehettek fel kérdéseket a nap témáival kapcsolatban az érdeklődők.

 

A program második napján a Beregszász közeli települések görögkatolikus óvodái részesültek oktatásban. Elsőként Balazsérra látogattak az előadók, akik megtekintették a helyi görögkatolikus óvoda növendékeinek produkcióját, majd a két óvodai csoportban egyszerre ismerhették meg az új oktatási módszereket a gyermekek.

A közeli Makkosjánosi óvodájában szintén műsorral várták a kisebbek és nagyobbak a magyarországi vendégeket. E helyen jelen voltak még más óvodákban hitoktató személyek, valamint a beregszászi tanfelügyelőség képviselői is.
A foglalkozás végén Babják Edit járási tanfelügyelő köszönetét fejezte ki az előadónak az új módszerek megismertetéséért, és egyúttal arra is meghívta Barta Józsefné igazgatónőt, hogy egy későbbi alkalommal az beregszászi kistérség óvodáinak dolgozói részére is tartsa meg előadását.

A nap lezárásaként Makkai László atya papsztorálpszichológus, görögkatolikus áldozópap lelki feltöltődést hozott az óvodákban dolgozók részére. Előadásában a tékozló fiú példabeszédén keresztül fejtette ki tanítását.



A kétnapos program végén Demkó Ferencné a program koordinátora köszönte meg az előadóknak a színvonalas oktatást, és a lelki feltöltődés lehetőségét, majd átnyújtotta a kerületi hivatal ajándékát. A tervek szerint a továbbképzés alkalmai tovább folynak a Beregszászi Esperesi Kerület óvodai dolgozóinak körében.