megemlekezes salankon

Múlt és jövő

Emlékezés a 305 évvel ezelőtti Rákóczi-szabadságharc kárpátaljai eseményeire

Salánkon immár öt éve minden év februárjában megemlékeznek arról a háromnapos értekezletről, amelyet II. Rákóczi Ferenc 1711. február 12-14 között hívott össze Salánkra, s amelyet a helyi hagyomány „salánki országgyűlésként” emleget.

10 órától a görögkatolikus templomban ünnepi Szent Liturgia keretében kezdődött az ünnepség, melyet Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke, Csirpák József, helyi görögkatolikus áldozópap, Demkó Ferenc kerületi esperes, Levcsenkó Róbert esperes-helyettes és Harangozó Miklós salánki születésű tiszaújhelyi pap, a Szent Panteleimon Karitász vezetője mutattak be.

A nagy számban összegyűlt hívőseregnek püspök úr prédikációjában Prohászka Ottokár tanítását elevenítette fel: A nagyböjt során elmélkedjünk sokat Krisztus értünk vállalt szenvedéséről, értünk vállalt haláláról, érezzük át és használjuk fel ennek a kegyelmi időnek a lehetőségeit! Elsősorban imádsággal és elmélkedéssel, de a testi böjtöt is megtartva közelebb kerülhetünk Krisztushoz, az ő szeretetéhez és embertársainkhoz is. Példaként állította a hívek elé a püspök Rákóczi Ferenc alakját, aki azért tudott küzdeni, mert „Istennel – a hazáért és a szabadságért!” harcolt.

A szertartás végén a segédpüspök Milan Sasik megyéspüspök kitüntetését adta át Harangozó Miklós atyának, aki egyházáért végzett áldozatos munkájának elismeréseképpen az epigonátion viselésére jogosult.

A Szent Litrugia után a helyi művelődési házban a meghívott magasrangú vendégek, állami tisztviselők, politikusok, civil szervezetek képviselői mondták el ünnepi köszöntőiket, melyeknek közös vonása volt, hogy a múltat felidézve, a jelen feladatait szem előtt tartva, egy reményteljes jövő felé próbálták irányítani a hallgatóság figyelmét. Ezután a salánkiak zenés-táncos-irodalmi műsorát nézhették meg a jelenlevők.

Ezután a falu emlékparkjában az emlékezés koszorúit helyezték el a Nagyságos Fejedelem szobra előtt a különböző politikai-, állami- és civil szervezetek képviselői.

Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult a helyi iskola étkezdéjében.

További képek ITT, ITT és ITT meg ITT

Videó az iskolai fellépésről ITT