Ábrány Krisztián v1

Gyermekként eldöntötte, hogy pap lesz. Elhatározása mellett a végsőkig kitartott. Közvetlen, emberséges és lelkiismeretes.

A közösség igazi összetartója. Igyekszik mindenkivel megtalálni a közös hangot. A családja jelenti számára a megnyugvást. A Kárpáti Igaz Szó Kulcslyuk rovatának mai vendége Ábrány Krisztián csepei görögkatolikus parókus.

– A papi hivatás mellett döntött.

– Már gyerekkoromban kijelentettem, hogy pap leszek. Eleinte nem vették komolyan a szavaimat, ám nem is ellenezték. A családban előttem senki sem választotta a teológiát, így nem volt magától értetődő az elhatározásom.

– Megingott valaha az elhatározásában?

– Az utolsó évemet töltöttem a gimnáziumban, amikor felmerült bennem a kétely, hogy nem a papság lehet az én utam. Haboztam, végül mégis a teológiára adtam be a jelentkezésemet. 2008-ban végeztem el a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola teológia szakát. Még abban az évben fel is szenteltek. Nem bántam meg a döntésemet.

– Melyik szakma vonzotta?

– Az ügyvédi pálya foglalkoztatott, mivel abban is fontos szerepet tölt be a kommunikáció. Nem tudtam elképzelni magam boldog jogásznak, a gondolataim mindig visszakanyarodtak a reverenda felé. Emellett ügyvédként nem mindig a jó ügyért kellett volna kiállnom, ezért is döntöttem úgy, hogy a bűnösök felé inkább Isten kegyelmét közvetítem.

– Több helyen is szolgált.

– Hét évig szolgáltam az Ungvári járási Sislócon, majd áthelyeztek az egykori Nagyszőlősi, most már Beregszászi járási Csepére. Mindkét egyházközséghez több falu tartozik. A települések erősségeit és gyengeségeit összegyúrva fejlődik a közösség. Mindenütt azt keresem, aminek örülni lehet.

– Milyen emlékeket őriz első állomáshelyéről?

– Sislóc több szempontból is különlegesnek számított. Kezdőként ott szolgáltam, emellett odaköltözésünk előtt a településen nem volt helyben lakó pap. Az elején mindannyiunk számára szokatlan szituáció állt elő, ám idővel valamennyien felnőttünk a feladathoz. Rengeteg pozitív tapasztalatot, élményeket hoztam magammal. Kellemes érzéssel töltött el az is, hogy a többségi nemzethez tartozó közösségek az akkori gyenge nyelvtudásom ellenére elfogadtak, saját papjuknak tekintettek.

– Hol húzódik a határ a pap és a hívek között?

– Próbálok Krisztiánként pap lenni. Ugyanakkor, akik közelebb állnak hozzám, azok is az atyát látják bennem. Kellenek a barátok, fontos a kapcsolattartás, a megfelelő hangnem kialakítása a hívekkel, ám eközben egy részem mindig megmarad papnak.

– Előfordul, hogy elfogy a türelme?

– Vannak nehezebb időszakok, ám akkor fontos tudatosítanunk magunkban, hogy mi mellé tettük le a voksunkat. Jézusra szoktam gondolni, aki időnként szintén elvesztette a türelmét, és szükség szerint cselekedett, ám ilyenkor is Isten Fia maradt. Papként én is meg tudom fogalmazni a kritikámat, azonban nem szabad átesni a ló másik oldalára, és folyamatosan elégedetlenkedni.

– Felnőttként a mentálhigiéné alapjait is elsajátította.

– 2015-ben végeztem a Semmelweis Egyetem lelki gondozói szakát. A mentálhigiéné azért keltette fel az érdeklődésemet, mert ez az irányvonal az egyházi tanítások mentén nyújt segítséget. A feleségem segítsége és támogatása nélkül nem sikerült volna.

– Meséljen a családjáról.

– A feleségem, Gabriella hozzám hasonlóan tiszacsomai. Már gyermekkorától ismertem, a keresztapja ugyanis szintén a teológiát választotta hivatásának. Ünnepekkor gyakori vendég voltam náluk. Akkoriban meg sem fordult a fejemben, hogy a csoporttárssal történő rokonlátogatás egyszer megváltoztatja az életemet, idővel azonban a kislány felnőtt, és a feleségem lett. Három gyermekünk született. A 11 éves Krisztián külsőre rám hasonlít, a 8 éves Zsófia az édesanyja jegyeit örökölte, az egyéves Adél pedig a későbbiekben mutatja majd meg magát.

– Tudatosan terveztek nagycsaládot?

– Az Úr nemcsak jó papnét, kiváló feleséget is adott mellém. Mindenben segít, sokszor ösztönöz, irányt mutat. Két gyermeket mindenképp szerettünk volna. Miután megszülettek, a feleségemmel úgy éreztük, valaki még hiányzik. Az egyik máriapócsi zarándoklatunk során közösen kértük az Istenszülő Szűz Máriát, segítse harmadik gyermekünk megfoganását. Most már úgy érezzük, teljes a család.

– Hogyan tud kikapcsolódni?

– A családdal igyekszünk együtt tölteni a péntek estéket, melyeket társasjátékozással, filmnézéssel színesítünk. Szeretünk kirándulni, a természetjárás számos élménnyel gazdagított bennünket. Emellett szívesen olvasok, úszom és íjászkodom. Az utóbbira sajnos egyre kevesebb időm jut. Régebben a futball is központi szerepet töltött be az életemben, kispapként hat évig a szeminárium csapatának kapusa voltam.

– Törekszik a tökéletességre?

– Az egyházi teendőkkel kapcsolatban kifejezetten maximalista vagyok, itthon viszont nem zavar, ha valami nincs a helyén.

– Kitartó?

– Annak tartom magamat. Papként kitartónak kell lennem. Néha látjuk a munkánk gyümölcsét, néha kevésbé szembetűnő. Ám nem szabad feladni, az akadályok ellenére fáradhatatlanul kell hirdetnünk az Isten Igéjét.

– Jellemzi a halogatás?

– Hajlamos vagyok elnapolni feladatokat. Előfordul, hogy a határidő közeledtével néha feltornyosulnak a teendők. Igazából mindig az aktuális tennivalóval foglalkozom. Ebben még lenne mit fejlődnöm.

– Könnyen alkalmazkodik?

– Van, amikor időre van szükségem a változások feldolgozására. A költözésünk után kellett néhány hónap ahhoz, hogy úgy ébredjek fel, itthon vagyok. Egyéb helyzeteket rugalmasabban kezelek.

– Jól kijön a környezetében élőkkel?

– Hamar megtalálom a közös hangot az emberekkel. Nem tántorít el az sem, ha a beszélgetőpartnerrel nem értünk egyet, az építő jellegű vita könnyen megoldáshoz vezethet. Szeretek nyílt kártyákkal játszani, a környezetemben élők is az őszinte kommunikációt részesítik előnyben. Az azonban nem mindegy, hogyan és miként közöljük az érveinket. Fontos, hogy direkt módon senkit se bántsunk meg véleményünkkel.

– Mi az, ami felbosszantja?

– Nehezen tűröm a káromkodást.

– Hová szeretne elutazni?

– Számos úti célt kitűztünk magunk elé, ám Jeruzsálembe mindenképp szeretnék eljutni. A teológiai szeminárium utolsó évében a kispapok elzarándokolnak Rómába vagy Jeruzsálembe. Nekünk előbbihez volt szerencsénk, így egyelőre beteljesületlen cél a kereszténység bölcsőjének felkeresése.

– Jövőbeni tervek?

– Nekem régi céljaim vannak. Annak idején, amikor a szülőfalum, Tiszacsoma templomát csempézték, a céljainkat felvéstük a betonra. Jó pap, jó férj és jó apa szerettem volna lenni. Ezt továbbra is tartom. A másik, hogy annak az egyházközségnek a tagjai, amelyikben szolgálok, családként tekintsenek egymásra, támogassák és segítsék a másikat.

– Melyik a kedvenc bibliai története?

– A tékozló fiú. Minden benne van, amit a megbocsájtásról tudni érdemes.

– Hamar túlteszi magát a sérelmeken?

– Alapvetően igen. Az említett történet pedig mindig emlékeztet arra, mennyire fontos a megbocsátás.

 

Csuha Ivett


Forrás:
KISZó