Kollégiumszentelés v1

2020. október 8-án felszentelték Beregszászon az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumot.

Az épület alapkövét 2017 októberében tették le a Széna téren, s két és fél év alatt készült el az Ortutay-központ részét képező 1 400 nm2-es, négyszintes, 40 hallgatót befogadó kollégium.

A szentelési ünnepség kezdetén Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke megszentelte a kollégium új zászlóit, majd Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye helynöke és Babják Zoltán, Beregszász polgármestere leleplezte a kollégium névtábláját. Ezt követően Luscsák Nílus és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár átvágták a kollégium bejáratánál az ukrán és magyar nemzeti színű szalagot.

Az ünnepség a továbbiakban a díszteremben folytatódott, ahol Marosi István görögkatolikus pap, az intézmény vezetője számolt be a beregszászi görögkatolikus kollégium fennállásának hétéves történetéről, valamint az új épület megépítésének folyamatáról.

Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskolának és Beregszász városvezetésének a projekt kivitelezésében nyújtott anyagi és szellemi támogatásért. Külön kiemelte annak a három munkatársnak a nevét (Tóth Attila, Espán Margaréta, Dancs Katalin), akik a kezdetektől jelentős munkát folytattak a kollégium életének szervezésében. Nílus püspök egy-egy díszoklevéllel jutalmazta tevékenységüket.
www.karpatalja.ma

„Ez a kollégium az a hely, ahol a görögkatolikusság jövőjét jelentő fiatalság fejlődhet” – mondta az egyházfő, majd megszentelte az épület dísztermét.

Potápi János Árpád ünnepi beszédében kiemelte, hogy olyan magyar generáció nőhet ki a kollégiumból, mely erősítheti a kárpátaljai és a Kárpát-medencei magyarságot és a görögkatolikus közösséget. „A kollégium egyszerre ad otthont a közös keresztény hitnek, a tudásnak, a magyar kultúra iránti elhivatottságnak. Emellett méltó emléket állít névadójának, Ortutay Elemér hitvalló papnak.”

Babják Zoltán az egybegyűltekhez szólva kifejtette, jó döntés volt, hogy a Széna téren épült fel kollégium, mely a beregszászi görögkatolikusok bástyájává válhat, s gazdagíthatja a város történelmét.

A Beregszászi Református Egyházközség képviseletében Margitics János lelkész áldotta meg az intézményt és annak lakóit.

A jelenlévők meghallgathatták Kirpa Brigitta kollégista zongorajátékát, valamint Kovács Nikolett olvasott fel egy részletet Ortutay Elemér visszaemlékezéséből.

Végezetül Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Zubánics László, az UMDSZ elnöke mondott pohárköszöntőt.

Az ünnepség agapéval zárult.

Marosi Anita

Kárpátalja.ma

 

További fotók ITT