IMG 9814 v1

Március 4-től egészen 17-ig egyházmegyénkben, azon belül az Ungvári Görögkatolikus Székesegyházban lelhető fel a Mandilion, Krisztus nem kézzel festett képének ikonja.

A katedrálisban az első naptól kezdve folyamatosan látogathatják a hívek ezt a szent ikont, imádkozhatnak előtte, tiszteletükkel illethetik. Március 13-án a Beregszászi Esperesi Kerület hívei és papjai zarándokoltak el Ungvárra, hogy lássák a szentképet, és imádkozhassanak előtte. A zarándokok több busszal érkezve teljesen megtöltötték a templomot. Előbb a szentkép tiszteletére végzett paraklisszal, majd Szent Liturgiával ünnepelték meg ezt a különleges napot.
A szertartások előtt Milán püspök köszöntötte a híveket, majd Demkó Ferenc helynök atya prédikált az evangélium felolvasása után. Beszédében arról a tekintetről szólt, amely az ikonokat nézve figyelemmel kísér bennünket. Nem számít, melyik irányból nézünk egy ilyen ikonra, a rajta szereplő személy tekintete elkísér bennünket. Ez a tekintet néha megerősít, és arra sarkall, hogy még inkább tanúságot tegyünk a világban Isten szeretetéről, máskor bűnbánatra indít, mert általa felismerjük önnön vétkeinket. A helynök atya arra buzdította a híveket, mindnyájunkat, hogy igyekezzünk tanúságtévő életet élni, és Krisztus tekintetéből ne megrovást, hanem megerősítést kiolvasni.
A Szent Liturgia végeztével a hívek elindultak buszaik felé, de Krisztus nem kézzel festett képe nem maradt magára, hiszen kerületünk zarándokait felváltotta az érkező hívek egy másik csoportja, hogy ők is imádkozzanak és lelkileg épülhessenek, mint ahogyan az mi is megéltük az ezen a gyönyörű napon.

I.G.

 

A további fotók ITT tekinthetők meg.