2016.05.07. Kiallitasmegnyito Pocs

Május első szombatján a 25 éve szabad magyar görögkatolikusságra emlékező vándorkiállítás újabb állomásához érkezett, ezúttal Máriapócsra. A zarándokház szomszédságában található Családvár ad otthont

azoknak a liturgikus és papi élethez köthető tárgyaknak, fotóknak és egyéb elemeknek, amelyek az illegalitásban működő kárpátaljai magyar görögkatolikusság  életét hivatottak bemutatni. A kiállítás időrendben mutatja be a papok és a hívek életét az egyház hivatalos „megszüntetésétől” egészen annak újjáéledéséig.
Az esemény érdekessége, hogy a Beregszászi Esperesi Kerület szervezésében a kerület hívei, polgármesterei, illetve az egyházközségi tanácsok tagjai is részt vettek rajta.
A kiállítás megnyitóján ünnepi beszédet mondott Kocsis Fülöp érsek-metropolita. Beszédében kiemelte: Máriapócsra azért jövünk, hogy erőt merítsünk. Különösen is igaz ez a kiállításra, ami elődeink tanúságtétele által saját erőnkké válhat.
Milan Šašik munkácsi görögkatolikus püspök, miután köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt a kiállítást lehetővé tették, arról külön megköszönte mindazok áldozatát, akik a kommunizmus ideje alatt kitartottak hitük mellett, és vállalták ennek következményeit, papoknak és híveknek egyaránt.
Szocska A. Ábel apostoli kormányzó saját gyermekkorának tapasztalatai alapján beszélt azokról az átlagemberekről, akik megvallották hitüket egy nehéz időszakban. Ma, a már szabad világban ugyanerre az elkötelezettségre és kiállásra van szükség – mondta.
Dr. Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy nekünk, ma élőknek vissza kell találnunk arra a hitre, amit elődeink megvallottak. Ez a kiállítás és maga Máriapócs mint a kiállítás helyszíne a lelki és hitbeli megújulás lehetőségét kínálja. Emellett kiemelte annak fontosságát, hogy az anyaország lehetőségeihez mérten segítse Kárpátalját szellemi kulturális és anyagi téren is.
A kiállítást Seszták István helynök atya nyitotta meg azzal a gondolattal, hogy a kiállítás a múltról beszél, a jelennek szól, de a jövőnek üzen: „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért"
  A kiállítás anyagát Marosi István főiskolai lelkész mutatta be. Dr. Ortutay Elemér atya szavaival kezdésről és újrakezdésről beszélt.
A kiállítás június 15-ig tekinthető meg a máriapócsi Családvárban. A kiállítás megtekintése ingyenes.

Az esperesi kerület fotói itt

A Szegedi Görögkatolikus Egyházközség fotói itt

Hanganyag a megnyitóról itt: