IMG 3401 v1

2024. október 3-án Csernyivciben került sor az immár kilencedszer megrendezett görögkatolikus egyházmegyék közötti éves papi focitornára.

Ebben az évben 10 csapat képviselte az egyházmegyéket Ukrajna minden részéből. Kerületünk számára azért is jelentős ez a torna, mert a sportolók között három magyar nyelvű papunk is részt vett, Kótonovics István, Pősze Gergely és Szabó Viktor személyében

Az esemény kezdetén a résztvevők a csernyivci székesegyházban gyűltek össze, ahol közösen imádkoztak az Istenszülőhöz, az “Reménytelenek reménysége” (Надія Безнадійних) ikon előtt. Az imát őexcellenciája Jozafát (Moscsics) püspök, Csernyivci püspöke vezette.

Az imádság után mindenki a központi stadionba ment, ahol sorsolás döntötte el a csapatok felosztását. Ennek eredményeként 3 csoportban küzdhettek meg egymással az egyházmegyék papjai: két 3 csapatos és egy 4 csapatos összeállításban. Egyházmegyénk a Sambir-Drohobytsa- és a Ternopoli egyházmegyével került egy csoportba. Papjaink ezt az első meccset 4:0-ra nyerték, a másodikat pedig a ternopili egyházmegye ellen 0:0-val zárták. A Munkácsi egyházmegye jó szereplést hozva első lett a B csoportból.

A mieink az elődöntőben a Lembergi Főegyházmegye csapatával találkoztak, akikkel 0:0-ás meccset játszottak, és tizenegyesek sorozata döntötte el a mérkőzést. A büntetők eredményeként egyházmegyénk 4:3-ra nyert.

Az első helyért vívott döntő mérkőzésen a Szokal-Zsovkai egyházmegyével találkoztunk. Az elején jó játék mellett 1:1-re állt az eredmény, de a vége felé a Szokal-Zsovkai Egyházmegye megszerezte a vezetést, 4:1-re legyőzve minket. Így lettek idén atyáink a papok közötti focitorna ezüstérmesei.

A dobogós helyezés országos szinten méltó eredmény egyházmegyénk számára. Nagyon köszönjük a szervezőknek és mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez a rendezvényhez.