11 v1

A csomai görögkatolikus templomnak 1993-ban rakták le az alapkövét, 2009-ben készült el,


ünnepélyes keretek közt ekkor került sor a felszentelésére, Szent István magyar király és Urunk színeváltozása tiszteletére. Templomunk különleges értékkel is bír: Ukrajna egyetlen Szent István ereklyéje itt található.
Az elmúlt években újabb előrelépés templomunk szempontjából, hogy Kárpátalja magyarságszervezetinek augusztus 20-i központi ünnepsége Csomán került megrendezésre, amely minden alkalommal templomunkban, Szent Liturgiával kezdődött, majd a szintén községünkben található honfoglalási emlékparkban folytatódott.
Így, mivel a templomot egész éve folyamán sokan látogatják, augusztus 20-án viszont gyakorlatilag a kárpátaljai magyarok zarándokhelye, nagyon fontosnak tartjuk, hogy az épület liturgikus szempontból is „mintája” legyen egyházunk csodálatos örökségének és gazdagságának, ami az ikonokkal történő belső festés által valósulhat meg.
A Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásának köszönhetően nagy lépést tettünk ennek érdekében. Befejeződött teljes egészében a szentély és az előcsarnok kifestése, és a templomhajó is szép alapszínt és díszítőfestést kapott. Elkészültek templomunk új padjai is, melyeket majd a felújítás teljes befejezése után helyezünk el a templomban.
Köszönet a BGA-nak a támogatásért, amellyel a munkálatok megvalósulhattak!