Majdnem kész templom

A Nevetleni Görögkatolikus Egyházközség háláját fejezi a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek a templom felújításában nyújtott segítségéért.

A 2022-es évben a háborús események ellenére a nevetleni görögkatolikus templom felújítása sikeresen megtörtént. A felújítás legfontosabb célja a templom hőmérsékletének hatékony szabályozása volt, amelyet új kazán vásárlásával, valamint a nyílászárók cseréjével képzelt el az egyházközség, hozzávéve a templom festését is. A projekt teljes egészében megvalósult, habár a februárban kitört háború és annak következményei kihatottak a megvalósulás módjára.
A munkálatok áprilisban kezdődtek, amikor az időjárás lehetővé tette mind a külső, mind a belső munkálatok elvégzését. Első lépésként a cseréptető cseréjére került sor. Az évek alatt a cserepek elavultak, és átengedték a csapadékot, gyengítve ezzel a tető szerkezetét és beázást is okozva. A tető szerkezeti elemeinek javítása mellett sor került a cserepek metálcserépre váltására.

 

 

Második lépésként megújultak a falak. A szigetelt külső réteg lehetővé teszi a gazdaságosabb fűtést a téli időszakban. A templom külső színe továbbra is fehér maradt, amely szép kontrasztot ad a sötétbarna tetővel.

Az épület hőszabályozásának további elem volt a nyílászárók cseréje. A templom új ajtót és ablakokat kapott Ezek lényegesen jobban szigetelnek, ráadásul szebbek is elődeiknél, így javítva a templom kinézetének összképét.

 

 

A hőszabályozás passzív elemei mellett aktív módon is sikerült eredményeket elérni. A templom fűtése eredetileg gázkazános padlófűtéssel működött, de ez a 2020. évben meghibásodott. Eredetileg ezt a fűtési rendszert akarta megjavítani az egyházközség, de az időközben kitört háború és az ennek folytán ugrásszerűen megemelkedett gázárak és annak tranzitdíjai miatt szükségessé vált a fűtésrendszer elektromosra váltása. A légkondicionáló berendezés harmadára csökkentette a fűtési költségeket, emellett a hűtési funkciója által a nyári hőségben is szinten tartotta a templom belső hőmérsékletét.



A korábbi fűtésrendszer ennek ellenére megmaradt, és szükség esetén másik kazánnal újra működőképes, de a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon kicsi az esélye, hogy az egyházközség földgáz segítségével fog ismét fűteni.



A templom nyílászáróinak cseréje magával hozott két másik feladatot is, amelyeket szintén sikeresen végeztek el a felújítás során. Az egyik a templom belső falainak és mennyezetének renoválása volt. A beázás és a korábbi évek elhasználódása miatt szükségessé vált a repedések javítása és a belső festés. A falazat alsó részét díszkaviccsal díszítették, és ezzel együtt a kopástól is megvédték, amit a hívek ruházata okoz a padokban ülve.

A második javítás a padlózatot érintette, ahol megfelelő méretű ambon került kialakításra. A templom szentélyének korábbi kialakítása nem vette teljesen figyelembe a liturgikus mozgásokat, így lemaradt a szertartások körmeneteinél szükséges mozgástér az ikonosztáz előtt. Ezt pótolta a felújítás során kialakított ambon. Ezzel együtt a templom az elavult csempék helyett új burkolatot is kapott, hogy illő szépségében tündökölhessen az Isten háza.



A felújítás utolsó lépéseként a világítás került korszerűsítésre. Korábban csak a központi csillár biztosított világítást a hívek számára, de ez a téli időszak sötétjében kevésnek bizonyult. A falak felújítási munkálatai közben ezért új vezetékeket iktattak a világítási rendszerbe, amelyekhez fali karokat kapcsoltak. Az új ledes világítótestek lehetővé teszik a hívek számára, hogy immár esti szertartások alatt is olvashassák az imádságok és énekek szövegét.

Köszönet illeti a még a hívek segítő munkáját is a templom kiürítésénél és helyreállításánál, illetve a köszönetet mondunk a raktárhelyiségért is, amelyet a felújítás ideje alatt használhatott az egyházközség a templomi berendezések ideiglenes tárolására.
A tervek szerint a templom ünnepélyes szentelése a 2023-as templombúcsú alkalmával esedékes.