2016 06 24 Nagymuzsalyi bucsu

Nagymuzsalyban, ahol görög- és római katolikusok közösen használják a Keresztelő Szent Jánus születésére szentelt templomot, idén a görögkatolikus hívek szervezték a templombúcsút.


Az idei templomi ünnep egyik különlegessge, hogy sűrű programja ellenére Luscskák Nílus munkácsi görögkatolikus segédpüspök elfogadta a meghívást erre az alkalomra, a másik pedig, hogy a prédikációt leszámítva végig magyar nyelven végezte a Szent Liturgiát, ami különösen sokat jelent a magyar ajkú hívek számára. A közös ünneplésben részt vettek még Pősze Sándor tiszabökényi és Bakancsos Sándor tiszaújlaki atyák, valamint római katolikus részről Rácz István benei plébános is.
Prédikációjában Nílus püspök arról beszélt, hogy Zakariás és Anna Istennek ajánlották egyetlen gyermeküket. S ez a tény azért lehet számunkra követendő példa, mert ma sokan szülők közül, egyrészt csupán egyetlen gyermeket vállalnak, és nem egyszer azt az egyet is kizárólag saját maguknak, akarják megtartani a kényelem és az önzés jegyében. Márpeidg ez az egyre terjedő felfogás kifejezetten rossz irányba vezet.
A Szent Liturgia végén agapé várta a híveket, közös beszélgetésre és közös ünneplésre.

Fotók ITT: